8 tips voor een zorgeloos leven

Niemand wil dagelijks te maken hebben met kopzorgen. Helaas zal je leven nooit helemaal zorgeloos worden, maar je kunt wel een aantal dingen doen waardoor veel zorgen zullen verdwijnen. Volg deze tips!
 

1. Schrijf je zorgen van je af

Soms speelt er zoveel in je leven dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan helpt het enorm om je zorgen van je af te schrijven, bijvoorbeeld in een dagboek. Regelmatig een dagboek bijhouden geeft veel rust aan je hoofd. Het kan opluchten door je gedachten ergens in op te schrijven. Terwijl je schrijft loop je nog eens alles na dat zich in je hoofd afspeelt. Sommige zorgen zullen daardoor zelfs direct oplossen.
 

2. Begin bij de kleine zorgen

Problemen komen nooit één voor één, maar vaak allemaal tegelijk. De een nog groter dan de ander. Rank je zorgen eens op hoe groot ze zijn. Schrijf ze op, zodat je een overzicht krijgt. De kleinste problemen zijn over het algemeen het makkelijkst op te lossen, dus begin daarmee. Als je eenmaal een paar zorgen hebt kunnen afstrepen, voelt dat al een stuk lichter.
 

3. Om hulp vragen mag best!

Door je zorgen op te kroppen omdat je anderen er niet mee lastig wil vallen kom je niet verder. Sommige problemen los je nu eenmaal niet in je eentje op. Anderen kunnen aan jou niet zien wat er loos is, dus je zult echt zelf om hulp moeten vragen. Leg aan iemand die jij vertrouwt jouw probleem voor en je zult zien dat diegene je maar al te graag helpt!
 

4. Laat onnodige frustraties los

We kunnen ons soms boos maken om de kleinste dingen. Vooral als we weer eens een stapel zorgen hebben zijn we geagiteerder dan normaal. Een negatief bericht in het nieuws kan dan al de druppel zijn. Die frustraties gaan jou niet helpen die zorgen kwijt te raken. Ze komen alleen maar extra bovenop de stapel erbij. Laat die onnodige frustraties dus los. Haal een paar keer diep adem en bedenk je dat alles hoe dan ook goed komt. Lees deze simpele tips om je frustraties kwijt te raken.
 

5. Spaar jezelf een financieel vrij leven

Hoe meer spaargeld, hoe minder geldzorgen. Bij de meeste mensen is geld zo’n beetje de grootste kopzorg die je kunt hebben in je dagelijks leven. Kan ik rond komen deze maand? Wordt mijn contract wel verlengd? Worden mijn zorgkosten wel vergoed? Heb ik straks genoeg pensioen? Enzovoort. Hoe meer gevulde spaarpotjes je voor al dit soort gevallen hebt, hoe minder stress je hierover hebt. Spaar jezelf dus een financieel onbezorgd leven door het maken van spaarpotjes. Begin vandaag met sparen! Hoe klein het bedrag per maand ook is. Als sparen eenmaal een gewoonte is geworden, spaar je elke maand steeds ietsje meer.
 

6. Ruim je spullen op

En ruim het dan ook goed op. Houd eens grote schoonmaak. Haal je kasten leeg, doe weg wat je niet meer gebruikt en ruim alles weer netjes in. Minder rommel in huis betekent ook minder chaos in je hoofd. Chaos is de perfecte context voor zorgen om zich in te nestelen. Creëer dus meer rust in jezelf door de chaos in je huis weg te werken. En verdien tegelijkertijd geld hiermee door de spullen die je weg doet op Marktplaats te zetten.
 

7. Zijn probleem is niet jouw probleem

Klaar staan voor een ander is altijd goed, maar neem het probleem niet over. Hij heeft een probleem, dus hij zal het zelf moeten oplossen. Jij kunt hem hierin begeleiden door het geven van tips of emotionele steun, maar hij zal zelf actie moeten ondernemen. Ga je het probleem overnemen dan breng je jezelf zorgen op de hals die niet van jou zijn. Je hebt zelfs kans dat de echte ‘eigenaar’ van het probleem lui achterover in zijn stoel gaat zitten nu jij het probleem op je hebt genomen. Doe dit jezelf niet aan. Geef steun en advies. Dan doe je al voldoende.
 

8. Ga met de stroom mee

Soms heb je zorgen om niets. Je creëert voor jezelf de ergste worst case scenarios en vreet jezelf daar nachtenlang over op. Of je bokst constant tegen dingen op waar jij verder weinig mee kan. Stop met je zorgen te maken over niets! Leg die bokshandschoenen aan de kant en ga met de stroom van het leven mee. Je zult zien dat dit veel makkelijker is dan tegen de stroom in te zwemmen. Echt, de meeste dingen komen altijd goed.
 

Niet al je zorgen zullen verdwijnen door deze tips, maar wel veel. Je leert beter om te gaan met de uitdagingen die het leven biedt. Hoe lastig ze soms ook zijn.

Wat zijn jouw tips voor een zorgeloos leven?
 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge