Mijn eet geheimen: hoe ik slank blijf

Linda, wat is jouw geheim waardoor je zo slank blijft?
 
Ik ben 168 cm, weeg 57 kilo en heb een normaal postuur. Voor mij niets bijzonders, maar toch vragen mensen mij regelmatig hoe ik dit toch voor elkaar krijg. Voor mij is het vanzelfsprekend hoe ik dit doe en het is geen geheim. De meesten die deze vraag aan mij stellen worstelen met hun gewicht of conditie en daarom vertel ik in dit artikel alles over mijn eet ‘geheimen’. Wellicht heb je er iets aan. Hieronder de meest gestelde vragen met mijn antwoord.
 

Welk dieet volg jij?

Geen één. Het enige dieet dat ik ooit heb gevolgd was van Sonja Bakker. Hiermee ben ik binnen een paar maanden 10 kilo kwijt geraakt. Daarnaast leerde ik gevarieerd eten en kwam ik erachter wat mijn lichaam nodig had in combinatie met sporten. Daarna heb ik nooit meer een dieet gehad om af te vallen. Ik ben blij met mijn gewicht. Ik let natuurlijk wel op wat ik eet. Zo ben ik gaan minderen met suiker en als ik vind dat ik genoeg gesnackt heb, trek ik niet nog een zak chips open. Sinds kort eet ik zoveel mogelijk plantaardig wat gezonder is dan dierlijke producten. Geen echt dieet dus, maar wel bewust eten.
 

Blijf jij ook zo dun als je je helemaal vol eet?

Dat is nu precies waarom ik zo ‘dun’ ben: ik eet mij nooit helemaal vol. Ook mensen waarbij het lijkt alsof ze alles maar kunnen eten wat ze willen zonder aan te komen is dit maar schijn. Dit doen zij niet. Ik luister naar mijn lichaam. Als ik honger heb ga ik eten en als ik vol zit stop ik. Als ik geen honger heb dan denk ik niet eens aan eten. Meestal ben ik te druk bezig met van alles om eraan te denken, bijvoorbeeld als ik aan het werk of aan het schrijven ben. Pas als ik een hongergevoel krijg, ga ik wat eten.
 

Je eet zeker bijna alleen maar gezonde snacks?

Ik zeg absoluut geen nee tegen een bakje chips ’s avonds. Ik denk dat ik bijna iedere avond wel iets ongezonds snack. Wanneer ik daar trek in heb, pak ik het gewoon, maar uiteraard met mate! Gezonde snacks vind ik ook lekker. Granny Smith appels blijven mijn favoriet en een fruit smoothie gaat er ook wel in. Over het algemeen gebruik ik mijn gezonde verstand bij tussendoortjes. Als ik de hele dag al ongezonde dingen heb gegeten ga ik liever voor een gezond tussendoortje. Daar heb ik dan ook meer trek ik dan wéér iets ongezonds.
 

Wat eet jij op een dag?

Dit verschilt natuurlijk heel erg per dag, maar gemiddeld ziet mijn eetschema er zo uit:

Ontbijt:
– 2 bruine boterhammen met beleg als pindakaas, hummus, jam, hagelslag, groentespread, vegetarische boterhamworst, etc. Of:
– een kom brinta

Lunch:
– 2 bruine boterhammen met beleg en soms wat fruit

Tussendoortjes (1-2 per dag):
– Time Out/ Snelle Jelle/ handje pinda’s/ een appel/ cracker met hummus/ rijstwafel/ soep

Avondeten:
– plantaardige gerechten met veel groente, peulvruchten en een beetje aardappels, rijst, couscous of pasta.

Avondsnack:
– meestal een beetje chips of wat pinda’s, maar soms ook niets

Drinken:
– alleen water en geen frisdranken of vruchtensappen (vaak alleen op verjaardagen)
– ’s ochtends drink ik koffie met één schepje suiker en ’s middags en ’s avonds thee met agavesiroop.

Sommige mensen vinden dit erg weinig, maar ik heb hier genoeg aan. Ik probeer mijn suikerinname zo laag mogelijk te houden. Als ik dus met ontbijt boterhammen met jam en hagelslag op heb, neem ik met de lunch iets gezonds. En als ik ga sporten neem ik een extra boterham met pindakaas.

 

Moet je veel sporten om zo slank te blijven?

Niet veel, maar wel een beetje. Sporten helpt je lichaam om dagelijks fit te blijven, ook op de dagen dat je niet sport. Ik ben van mezelf erg actief. Een hele dag op de bank hangen kan ik niet. Ik moet op zijn minst even iets doen, bijvoorbeeld wandelen of het huis schoonmaken. Doe elke dag iets waarmee je je lichaam activeert. Als je je elke dag lui voelt is dat een teken dat je meer in beweging moet komen. Door twee of meer dagen in de week te sporten voel je je op de dagen tussendoor ook energiek.
 

Ik zou wel meer willen sporten, maar ik zie mezelf nog niet hardlopen net als jij

Hardlopen is een zware sport en niet voor iedereen weggelegd. Maar er zijn genoeg alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor fietsen, zwemmen of wandelen. Deze sporten kun je zo zwaar maken als je zelf wilt. Zorg er wel voor dat je een sportief tempo houdt. Ga niet sjokken en veel zitten tijdens het wandelen, maar houd een wat stevigere pas aan dan normaal. Dan ben je aan het einde van je rondje niet moe, maar heb je wel een voldaan gevoel.
 

Zo geheim zijn mijn eet gewoontes dus niet. Het is een kwestie van bewust en gezond eten zonder dat dit een obsessie wordt. Luister naar je lichaam! Leer aan te voelen wat je lichaam echt nodig heeft aan voeding en beweging. Dan kom je er echt wel!

Wil je nog meer eet geheimen van mij weten? Stel je vraag in de comments of deel jouw eigen eet geheim!
 

Deel dit artikel:

3 reacties

 1. Bettie

  Ik denk dat het voor iedereen anders geldt om ‘slank’ te blijven.

  Maar wou wel even 1 opmerking maken: het is geen schijn als mensen zeggen dat ze kunnen eten wat ze willen zonder aan te komen. Ik kan 3000 kcal op een dag eten en dan nog steeds niet aankomen. En ik sport ook niet. Dat vond ik het enige minder aan dit artikel.

  Maar verder wel goede tips hoor. Sommige mensen komen inderdaad aan als ze uit verveling gaan eten en niet omdat ze honger hebben.

  Beantwoorden
  • Linda

   Dank je! Jonge mensen kunnen inderdaad over het algemeen iets meer eten dan oudere mensen, maar ik zou niet op je 40ste nog dagelijks 3000 kcal naar binnen werken 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge