5 effectieve manieren om jezelf te motiveren!

Je hebt je to-do lijstje gemaakt… maar vervolgens stel je alles uit.
Het wordt tijd dat je eens gaat opruimen… thuis aangekomen plof je in plaats daarvan op de bank.
Je wilt eigenlijk verder leren… maar gamen is veel leuker.

En elke keer gebeurt dit weer. Herkenbaar? Motivatie kan ver te zoeken zijn. In je hoofd weet je allang wat je wilt, maar toch komt het er maar niet van. Hoe komt dit? En hoe motiveer je jezelf weer om je plannen echt aan te gaan pakken? Hieronder 5 effectieve manieren.
 

De boosdoener: emoties!

Gevoelens? Je moet toch gewoon focussen en logisch nadenken?

Emoties worden bijna nooit meegerekend in productiviteit. Maar emoties zijn een fundamenteel onderdeel van mensen en waarom wij doen wat wij doen. Je kunt je gevoelens niet negeren, want wanneer jouw gedachten en gevoelens een innerlijke strijd voeren, winnen meestal je gevoelens.

Wat doen je gevoelens met je motivatie? Je voelt je meestal gemotiveerd als je je goed voelt en gedemotiveerd als je een slechte bui hebt. Je gedachten creëren een plan, maar je gevoelens zorgen ervoor dat je het ook daadwerkelijk uitvoert!

Deze tips zorgen ervoor dat jij je motivatie weer gaat voelen:
 

1. Positiviteit

Negativiteit werkt zeer demotiverend. We zitten allemaal wel eens in een vibe van negatieve gedachten en gevoelens, maar gelukkig hoeft dit geen permanente staat te zijn. Met wat tips en tricks kun jij jezelf hieruit halen en je motivatie weer terug vinden. Lees mijn tips over positief denken eens!
 

2. Beloon jezelf

Wat voor honden werkt, werkt hier ook voor mensen. Heb je een taak gedaan op je to-do-lijstje? Geef jezelf dan een passende beloning. Dit hoeft niet altijd eten te zijn. Jezelf belonen met snoep, omdat je 5 kilo kwijt bent is geen passende beloning. Koop dan bijvoorbeeld die nieuwe broek die je zo graag wil. Je kunt het ook simpeler aanpakken: ‘als ik dit artikel afschrijf, neem ik nog een lekkere kop thee’.
 

3. Peer pressure

Vraag steun aan je vrienden en familie. Vertel hen over jouw plannen en dat zij jou best een beetje mogen pushen. Mensen presteren nu eenmaal beter onder druk. Dus als je af en toe dat duwtje in je rug krijgt van een ander, vliegt je motivatie weer omhoog. Zoek ook eens mensen op waar je tegenop kunt kijken en volg hun voorbeeld. Denk aan mensen in je directe omgeving, zoals een docent, maar ook beroemde mensen, zoals Steve Jobs.
 

4. Laat jezelf falen

Vooral vrouwen zijn er goed in: alles per se perfect willen doen en jezelf keihard afstraffen na één foutje. Dat werkt erg demotiverend. Maar er is goed nieuws: fouten maken is cruciaal voor je leerproces. Zolang je het daarna maar meteen weer oppakt. Alle succesvolle mensen hebben meerdere keren gefaald in hun leven en kijk waar zij nu zijn!
 

5. Maak een fail-safe

Mocht je het echt even niet meer zien zitten dan is een ‘fail-safe’ erg handig. Deze maak je op het moment dat je je goed en gemotiveerd voelt. Een fail-safe kan van alles zijn. Schrijf bijvoorbeeld een brief aan je toekomstige, gedemotiveerde ik en geef jezelf een peptalk. Of verzamel quotes, plaatjes en filmpjes in een document die jou inspiratie geven en de motivatie om door te gaan, zodat je hiernaar kunt kijken wanneer je het nodig hebt.
 

Hoe voel je je nu? Goed? Ga dan direct aan de slag met tip 5!
Voel je je minder goed? Lees tip 1 nog een keer!

Wat motiveert jou het meest?
 

Deel dit artikel:

2 reacties

 1. Ine-Maartje

  Hey! Mooie blog! 🙂 Laat jezelf falen; is echt een goede voor mij vandaag. Voor de 7e keer gezakt voor auto theorie! Outch, heb me er vandaag weer overheen gezet en gelijk weer een nieuwe gepland, want ja…ik wil toch ooit in een 4×4 kunnen rijden. 🙂

  Grappig dat jij ook een soort van lijstje hebt gemaakt hier in je blog. Heb ik ook gedaan met mijn nieuwe blog 😉

  Groetjes,
  Ine-Maartje

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge