Makkelijk en lekker minder vlees eten!

Na het filmpje van Animal Rights over het ‘horrorslachthuis’ in Tielt was iedereen geschokt over de manier waarop dit slachthuis omgaat met haar dieren. Om mij heen hoorde ik verschillende reacties. Van mensen die direct stoppen met het eten van vlees tot de reactie ‘ik zou wel willen stoppen, maar ik vind vlees veel te lekker!’ Wil je van je schuldgevoel af én lekker blijven eten? Lees dan verder!
 

Jij wil lekker eten

Dit is uiteindelijk je doel! Je bent niet op zoek naar een stukje vlees, maar naar iets lekkers op je bord. Vlees wordt vaak gezien als het lekkerste dat er is, maar dit is natuurlijk niet waar. Je bent alleen niet anders gewend. Vlees zit (letterlijk) in onze cultuur ingebakken. Het traditionele ‘aardappels, groente, vlees’ is bijna niet meer weg te slaan.

Maar er zijn uiteraard genoeg lekkere alternatieven. Ga je in vegetarische of veganistische gerechten verdiepen en er zal een wereld voor je open gaan! Stap vooral uit je comfort zone en probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen uit. Beperk jezelf niet tot wat je al kent want echt, je weet niet wat je mist!
 

Stap voor stap van vlees naar veggie

Ooit was ik een vleeseter. Dit kreeg ik vanuit huis mee, net zoals in ieder gezin toen lag er elke avond een stukje vlees op je bord. Later werd ik mij steeds meer bewust van de effecten van het dagelijks eten van vlees en werd ik flexitariër, oftewel ik at 4 à 5 dagen in de week geen vlees. Sinds kort ben ik zelfs helemaal overgestapt naar plantaardige producten, dus eet/drink ik ook geen melk, kaas en eieren meer.

De stap van vlees naar plantaardig kan best lastig zijn, dus doe het stap voor stap! Begin net als ik met één of een paar vegetarische dagen per week. Probeer op een ‘veggie’ dag nieuwe gerechten uit. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je alleen nog maar salades kunt eten. Vegetarisch eten gaat verder dan kaas en ‘konijnenvoer’!
 

Vind hier je inspiratie voor heerlijke recepten

Er zijn genoeg bronnen waar je vegetarische of veganistische recepten kunt vinden. Ga bijvoorbeeld de Veggiechallenge of de Veganchallenge aan en eet 30 dagen lang lekkere, simpele gerechten zonder vlees. Ik heb veel van deze gerechten geprobeerd en ik raad ze iedereen aan! Natuurlijk kun je ook recepten vinden op sites als Smulweb, Allerhande of LeukeRecepten.nl. Of volg bloggers als De Hippe VegetariërDe Groene Meisjes of Billy. En uiteraard zijn er talloze kookboeken te vinden om inspiratie in op te doen!
 

Jij bent de oplossing

Natuurlijk is Tielt niet het enige slachthuis waar dierenleed voorkomt. Bij alle slachthuizen en veehouderijen met een winstoogmerk loopt het dierenwelzijn in het geding. Zelfs van biologisch vlees is de ruimte die deze dieren krijgen zeer beperkt. Daarnaast worden dieren in de veehouderij speciaal gefokt om zoveel mogelijk melk, eieren, vlees en wol te produceren en dit tast de gezondheid van de dieren aan.

Uiteindelijk is de oorzaak simpel: veebedrijven proberen aan de vraag te voldoen van de consument. Het heeft weinig zin om met de vinger te wijzen naar veehouderijen en de werknemers die de dieren mishandelen. Door minder of zelfs helemaal geen vlees te eten voer je direct invloed uit op de bio-industrie. Als de vraag naar vlees minder wordt, worden er ook minder dieren gefokt om aan deze vraag te voldoen.
 

Op Freedom Wolves komt binnenkort een gratis eBook uit met heerlijke vegetarische en veganistische recepten! Houdt de site in de gaten of geef een like op de Facebookpagina om op de hoogte blijven.

Ben jij een vegetarische of veganistische foodblogger of ken jij een site waar je lekkere veggie of vegan recepten kunt vinden? Laat de link achter in de comments!
 

Deel dit artikel:

2 reacties

  1. Renata

    Helemaal geen vlees gaat het voor mij niet worden. Wel bewuster kiezen. Dus af en toe vegetarisch en vaker vlees bij de keurslager. Ook nog een idee voor de echte vlees liefhebber; kijk eens op een site als ‘samen een koe kopen’. Je koopt met een aantal mensen een koe, je kunt je koe ook volgen via de site en als er genoeg mensen zijn wordt de koe op een goede manier geslacht met zo min mogelijk stress voor het dier. Dan heb je echt een (h)eerlijk stukje vlees op je bord.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge