Mijn ooglaserbehandeling: het herstel

In dit deel beschrijf ik hoe het herstel na de trans PRK behandeling ging. Lees deel 1 en deel 2 terug om te lezen hoe het vooronderzoek en de behandeling zelf was.
 

De eerste drie dagen na de behandeling

Deze dagen zijn het zwaarst, waarvan de klachten op de tweede en derde dag het meest uitgesproken zijn. Zo heb ik het ook ervaren.

Na de behandeling deed ik een zonnebril op. De verdoving was nog niet uitgewerkt, dus ik had nog niet zoveel last van het licht. Ik zag nu al scherper. Alsof ik mijn echte lenzen in had. Het was wel nog een beetje wazig. Thuis kreeg ik wel echt last van het licht. Ik heb de rest van de dag veel geslapen en af en toe een luisterboek aangezet. Ik zette een wekker op de tijden dat ik mijn medicijnen moest innemen of druppelen.

De volgende dag moest ik alweer om 11:30 uur bij de kliniek zijn voor controle. Dit stelt weinig voor. De oogarts kijkt alleen of er ontstekingen zijn ontstaan, maar alles zag er goed uit. Ik zei dat de lenzen wel een beetje vervelend aan voelden met die adertjes. Af en toe stak het een beetje. De arts zei dat dit normaal was. Mijn zicht was nog steeds redelijk scherp, maar de arts zei dat dit wel nog zou afzwakken zodra de bandagelenzen uit gingen. Daar hield ik al rekening mee. Ik had een beetje last van het licht. Mijn ogen waren hier vandaag gevoeliger voor geworden. Ik had constant mijn zonnebril op. Ook als ik binnen was. Ik voelde mij moe en had soms moeite om mijn ogen open te houden wat lastig was met druppelen.

De derde dag waren mijn ogen nóg gevoeliger geworden voor licht. Ik baalde ontzettend dat de klachten nog niet minder waren geworden. Mijn oogleden voelden aan als lood. Ik was ’s nachts wakker geworden met steken in mijn ogen waar de adertjes zaten. Als ik mijn ogen dicht deed en een beetje naar beneden keek had ik er het minst last van.
 

De weken daarna

Op de vierde dag mochten eindelijk de bandagelenzen eruit. Omdat ik jarenlang zelf lenzen heb gehad mocht ik het zelf doen en hoefde ik niet apart hiervoor naar de kliniek te komen. Alleen bij mijn rechteroog voelde het branderig en pijnlijk toen ik de lens eruit haalde. Dat was even vervelend, maar ik was blij dat ze eruit waren. Binnen een uur voelde ik mijn ogen veel rustiger worden. Ik had ook minder last van het licht. Mijn zicht was wel twee keer zo slecht.

In de twee weken na de behandeling ging het steeds ietsje beter met mijn zicht. Met rechts zag ik zo goed als scherp, af en toe een beetje wazig, Links was nog niet zo ver. Die was nog wel echt onscherp, maar ik zag wel beetje bij beetje verbetering elke dag. Over de hele dag kon het ook erg wisselen. ’s Ochtends merkte ik dat mijn ogen echt wel even ‘wakker’ moesten worden voordat ik scherper zag. Overdag zag ik het scherpst en ’s avonds werd het weer ietsje minder. Vooral het lezen op een scherm kan vermoeiend zijn, omdat je de hele tijd met je ogen zit te knijpen.

Pas na zes weken merkte ik dat mijn ogen scherper bleven. Mijn linkeroog herstelde nog steeds langzamer dan rechts, maar als ik met beide ogen keek zag ik bijna 100% scherp. Ik heb vorige week mijn maandcontrole gehad en de oogarts zei dat mijn herstel goed ging. De oppervlaktes van mijn ogen waren goed glad aan het worden. Over zes weken mag ik weer terug komen voor controle en dan hoop ik helemaal goed te kunnen zien.
 

Het voelt als een bevrijding!

Draag je een bril of lenzen en ben je deze zat? Dan raad ik het je echt aan om je ogen te laten laseren. Het kost wat, maar die kosten heb je er na ongeveer tien jaar uit. En de rest van je leven hoef je nooit meer naar je bril te zoeken of je ogen te pesten met lenzen. Je wordt ’s ochtends wakker en je ziet gewoon. Heerlijk!

Vind je het eng? Laat je hier niet door tegenhouden. Maak eens een afspraak bij een oogkliniek voor een vooronderzoek. De oogarts begrijpt dat je het eng vindt, want dat is het ook. Geen enkele operatie is 100% veilig, maar met ogen laseren is de kans dat er iets fout kan gaan nihil. Dus als je nog twijfelt hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor de behandeling zelf.

Heb je vragen over mijn herstel? Of wil je jouw ervaring delen met een ooglaserbehandeling? Schrijf ze in de comments!
 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge