Mijn ooglaserbehandeling: het vooronderzoek

Vrijheid is je angsten overwinnen. Eén daarvan heb ik overwonnen: mijn ogen laten laseren. Het idee dat mensen met een machine aan mijn ogen zouden zitten, bracht mij nachtmerries. Toch stoorde ik mij zo ontzettend aan mijn bril en lenzen dat deze ook geen optie meer waren. In dit driedelige blog vertel ik alles over hoe ik mijn ooglaserbehandeling en het herstel heb ervaren.
 

De reden voor de behandeling

Sinds mijn achttiende draag ik een bril die ik altijd ontzettend oncomfortabel heb gevonden. Ik vond het vervelend om de hele dag tegen een frame aan te kijken en hoe de opticien mijn bril ook stelde, ik had aan het einde van de dag altijd pijn achter mijn oren door de drukpunten. Daarnaast was ik het zat om honderd keer per dag mijn bril terug omhoog te schuiven door het afzakken op mijn neus.

Lenzen dus. Maar ook dit was geen succes. Mijn ogen werden na een paar uur rood en branderig. Zelfs als ik mijn lenzen uit deed, bleef dit gevoel tot twee dagen later nog aanwezig. Mijn opticien zei dat ik mij nergens zorgen over hoefden te maken en dat dit niet schadelijk was voor mijn ogen.

Ik geloofde hem nooit helemaal, dus heb toen zelf het een en ander gegoogeld. Het bleek wel degelijk een probleem te zijn! Er is namelijk een risico op neovascularisatie, oftewel vaatingroei. Dit zijn nieuwe haarvaatjes in de ogen die het zuurstoftekort proberen te compenseren dat door de lenzen wordt veroorzaakt. Deze vaatjes kunnen uiteindelijk littekenweefsel vormen en gaan dan niet meer weg. Als dit eenmaal is gebeurd, ben je geen geschikte kandidaat meer voor een ooglaserbehandeling.

 
Het vooronderzoek

Hoe eng ik het ook vond, mijn ogen laten laseren was mijn enige optie voor een goed zicht. Ik besloot naar een oogkliniek te gaan waar twee collega’s ook waren geweest. Zij waren erg te spreken over deze kliniek.

Tijdens het vooronderzoek worden je ogen door een opticien op alles getest waar maar op te testen valt. Alles was bij mij goed, maar mijn ogen waren wel droger dan normaal. De oogarts gaf daarom het advies voor de trans PRK behandeling. Na een ooglaserbehandeling worden je ogen over het algemeen altijd een beetje droger, maar bij deze behandeling was de kans daarop het minst. Ik stemde ermee in. De oogarts schreef mij kunsttranen voor die ik tot de behandeling zes tot acht keer per dag moest druppelen. Dit vond ik niet erg en voelde wel fijn voor mijn ogen.

De kosten voor de behandeling zijn behoorlijk hoog en het wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Het vooronderzoek kostte 100 euro. De trans PRK behandeling kost 1495 per oog. Allebei mijn ogen moesten gedaan worden dus ik kwam uit op ruim 3000 euro. Daarnaast komen de kosten van alle medicijnen er nog bij (ook niet vergoed) en dat was totaal zo’n 80 euro. Het kost wat, maar het is uiteindelijk wel een investering voor de rest van je leven.
 

De voorbereiding

Ik las via het forum Ooglasertrefpunt dagboekjes van mensen die dezelfde behandeling als ik hadden ondergaan. Dan schrik je wel even van een aantal verhalen waarbij het herstel bij mensen soms niet gaat zoals ze gehoopt hadden (geen ernstige dingen die mis gingen), maar toch heb ik doorgezet.

Na een trans PRK is je zicht niet meteen scherp, zeker de eerste week. Je ogen kunnen daarna nog wekenlang wisselen in sterkte. Lezen, schrijven en tv kijken zou dus wat lastiger gaan. Daarom had ik Storytel en podcasts op mijn mobiel gedownload. Dan had ik in ieder geval iets.

Na de behandeling krijg je een hele waslijst aan oogdruppels en medicijnen mee. Om niets te vergeten had ik hiervan een schema gemaakt in een excel sheet. De eerste dag moet je elk half uur druppelen!

Om mij volledig op mijn herstel te richten had ik een week vrij genomen van mijn werk. Ik stopte mijn voorraadkast vol met eten voor een paar dagen, zodat ik de deur niet uit hoefde.

Ik was klaar voor mijn behandeling.

Lees deel 2 van dit blog over hoe de behandeling ging. Vragen mag je uiteraard stellen in de comments!
 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge