3 maanden vegan: wat er met mij gebeurde

Sinds maart ben ik overgegaan van een dieet met vlees- en zuivel producten naar een veganistische lifestyle. Ik zeg lifestyle, omdat veganisme verder gaat dan alleen het eten dat je in je mond stopt. In dit artikel vertel ik je waarom ik besloot vegan te worden en hoe ik mij nu voel. Aan het einde vind je ook nog wat handige links naar de belangrijkste vegan docu’s.

 

Vegan… serieus?!

Yes! Nadat ik de documentaire Cowspiracy had gezien was ik om. Ik was altijd al bezig met dingen als dierenwelzijn en het milieu, maar na deze docu viel het kwartje zo hard, dat ik er niet meer omheen kon.

verwoest regenwoudCowspiracy brengt het feit aan het licht dat de veeteelt wereldwijd de grootste oorzaak is van klimaatverandering. Koeien stoten methaangas uit dat 25 keer sterker is dan CO2. Hele oerwouden worden gekapt om soja te verbouwen. 70% daarvan wordt niet aan mensen, maar aan ons vee gevoerd. Oerwouden zijn de longen van de Aarde. Zonder regenwouden blijft er meer CO2 in de lucht, omdat dit niet meer wordt omgezet in zuurstof. Onderaan dit artikel vind je Cowspiracy’s infographic voor een compleet beeld van de gevolgen van de veeteelt voor de planeet.

Naast het veroorzaken van global warming, gebeuren er in de veeteelt dingen met dieren die je je ergste vijand nog niet toewenst. Als je denkt dit op te lossen door alleen nog maar biologisch vlees en zuivel te kopen (zoals ik eerst dacht), heb je het helaas mis. Labels als “biologisch” en “beter leven” zijn slechts marketing trucs. Een biologische koe of varken heeft nog steeds een slecht leven, lijdt pijn en angst en wordt onvrijwillig en op stressvolle en pijnlijke manieren gedood voor vlees.

 

Lichamelijke boost

Er zat niets anders op. Als ik op één lijn wilde leven met mijn morele waarden en mijn liefde en respect voor de dieren en de planeet, was vegan worden de enige optie. Ik besloot mij te verdiepen in veganisme en nieuwe recepten. De eerste dagen was dit best een uitzoekwerk, want wat blijft er dan nog over?

Nou… best veel eigenlijk. Sterker nog, er ging een hele wereld voor mij open. Ik ontdekte nieuwe lekkere recepten die ik nooit had opgezocht en geprobeerd als ik niet vegan was geworden. Ik merkte dat het kinderlijk makkelijk is om alle dierlijke producten te vervangen voor plantaardige varianten.

Na twee weken voelde ik lichamelijk een enorm verschil. Ik heb meer energie. Ik heb geen zwaar gevoel meer in mijn maag zoals je met sommige vleesgerechten wel eens hebt. Ik slaap beter en word fitter wakker. Ik viel 5 kilo af (alhoewel dit niet mijn bedoeling was), maar voel mij lichamelijk sterker dan ooit. En nadat ik mij meer verdiept had in de gezondheidseffecten van veganisme vond ik het niet meer zo gek dat ik mij zo goed voel. Veganisme werkt zelfs effectief tegen ernstige ziektes als hart- en vaatziekten, diabetes, sommige kankersoorten en nog veel meer.

 

Morele opluchting
vegan burger
Vegan burger!

Ik hoef mij geen zorgen meer te maken over of het dier op mijn bord wel een goed leven heeft gehad of niet. Ik ga elke avond naar bed wetende dat er niemand heeft hoeven lijden voor mijn eten. Ik weet dat ik door dierlijke producten te laten staan, het milieu op een betere manier help dan ik hiervoor heb kunnen doen. En dat voelt goed.

Er viel een last van mijn schouders. Iets dat ik iedereen gun. Mensen zijn geen dierenhaters. Iedereen heeft een hekel aan dierenleed, maar we zijn systematisch opgegroeid met het idee dat het oké is bepaalde dieren te mishandelen en te doden zodat wij hun vlees kunnen eten en hun huid kunnen dragen. Terwijl we makkelijk iets anders kunnen eten, zoals groenten, fruit, noten, zaden en granen en dit zelfs gezonder voor ons is. Voor alles is er wel een vervanger. Je kunt dus al je favoriete gerechten gewoon blijven eten in de vegan variant. En zijn genoeg vegan snacks zoals bepaalde chips, borrelnootjes, koekjes (Oreo’s!) en ijs!

 

Must watch docu’s!

Er zijn talloze informatiebronnen te vinden over veganisme. Wil je hier meer over weten, dan zijn onderstaande video en films een goed begin:

1. Wil je een korte intro over veganisme? Bekijk deze video.

2. Om meer te weten over de veeteelt en klimaatverandering, bekijk je de documentaire Cowspiracy. Te zien op Netflix. Bekijk de infographic hieronder voor de snelle feiten.

3. Voor meer info over de gezondheidseffecten van veganisme en de gezondheidsrisico’s van vlees en zuivel consumeren bekijk je de nieuwe documentaire What The Health. Ook te zien op Netflix.

4. Om meer te weten over het leven van dieren in de vee-industrie kun je Earthlings kijken.

 

Heb je een vraag over mijn ervaringen als vegan, of over veganisme in het algemeen? Schrijf ze in de comments!
 

cowspiracy facts

Deel dit artikel:

3 reacties

 1. Rowena

  Wat een goed artikel! Ik vind het ook verschrikkelijk wat er met de dieren gebeurt, echt. Maar dit is de natuur, natuurlijk wil ik het niet goedpraten hoe mensen met dieren omgaan. Maar vroeger toen de mens omging van de honger moesten er helaas ook dieren sterven. Dieren leven in de natuur ook in “angst” omdat ze ten allen tijden opgegeten kunnen worden… helaas. Het is helaas de ware realiteit. Vlees hebben mensen en dieren gewoon nodig om te overleven. Het klinkt misschien een beetje hard wat ik zeg en je kunt me natuurlijk ongelijk geven. Als het voor jou werkt en je er top bij voelt is dat geweldig! Je hebt een goed en duidelijk artikel geschreven! Liefs

  Beantwoorden
  • Linda

   Bedankt voor je comment! De natuur is inderdaad hard. En mensen hebben eeuwen lang moeten jagen om te overleven. We zitten echter niet meer in die situatie. We hebben het onszelf erg makkelijk gemaakt door het efficiënt opzetten van landbouw, zodat we alleen nog maar naar de supermarkt hoeven. In de natuur leven prooidieren niet constant in angst voor roofdieren. Ze zijn wel alert, maar dit is geen constante angst. Zij hebben natuurlijke verdedigingsstrategieën om aan roofdieren te ontsnappen, zoals snelheid, behendigheid of het vormen van een groepsformatie. Een wild prooidier heeft de kans te ontsnappen aan zijn dood als hij wordt aangevallen door een roofdier. Een wilde tijger heeft bijvoorbeeld maar 20% van de keren succes. De andere 80% van zijn prooien ontsnapt. Wat wij hebben gecreëerd in de vee-industrie is verre van natuurlijk. Varkens, koeien en kippen maken geen schijn van kans zich te verdedigen of weg te komen. Hun hele leven worden zij mishandeld om vervolgens gedood te worden. Mensen hebben geen vlees nodig om te kunnen overleven. We zijn fysiologisch gezien herbivoren, geen omnivoren. Als we makkelijk iets anders kunnen kiezen om te eten (wat voor ons ook nog gezonder is), waarom zou je dan nog kiezen voor voedsel waarbij een dier zijn hele leven heeft moeten lijden? Als je in dit onderwerp geïnteresseerd bent, kan ik je Earthlings zeker aanraden! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge